Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Секс » Мъжете-пушачи намаляват, жените стават все повече
Мъжете-пушачи намаляват, жените стават все повече
Проф. Джорджо Скалиоти

Проф. Джорджо Виторио Скалиоти е професор по респираторни заболявания във Факултета по клинични и биологични науки в университета в Торино, Италия. Той е ръководител на клиниката по белодробна онкология при болницата „Св. Луиджи” в Торино. Член е на редица международни организации, автор на повече от 150 публикации в уважавани медицински издания.
Проф. Скалиоти, медицината днес разполага с нови лекарства и нови методи за лечение на рака на белия дроб. Същевременно обаче броят на новозаболелите непрекъснато се покачва. На какво се дължи това?
Отговорът на този въпрос се крие в непрекъснатото увеличаване на броя мъже и главно жени, които посягат към цигарите. Данните от последните 10 години сочат, че нещо се променя. Белодробният рак се превърна във важно, социално значимо заболяване през 40-те години на миналия век, и това се дължеше на рязкото покачване на броя на пушачите. По времето на Първата световна война пушеха предимно мъже. Тютюнопушенето и общественото отношение към него беше нещо особено важно за жените след края на Втората световна война. Жените започнаха да пушат повече едва през 60-те и 70-те години, затова и относително късно станахме свидетели на покачване честотата не белодробни заболявания при тях. След това броят на пушачите започна да се покачва с всяка изминала година. Пикът при мъжете беше през 90-те и сега, като че ли се наблюдава спад в броя на пушачите при тях. Не така обаче стоят нещата при жените. Броят на жените-пушачки продължава да нараства.
Друг голям проблем е отношението към тютюнопушенето при тийнейджърите и младите хора. Това е много тъжно, защото означава, че нямаме достатъчно програми за превенция на тютюнопушенето сред учениците.

Това наистина е сериозен проблем за България.

Това е проблем за цяла Европа, не само за България.

Какво е решението според Вас?
Решението е едно – приоритет номер едно за всяка една страна по света трябва да бъдат програмите за ограничаване на тютюнопушенето сред населението. Това се налага, защото има достатъчно научни данни, че именно тютюнопушенето е основна причина за развитие на рак на белите дробове.

Какво предлага съвременната медицина за лечение на белодробния карцином?

В момента разполагаме с по-ефективни и по-малко токсични лекарства. Именно токсичността беше нещото, което дълго време компрометираше лечението на рака на белите дробове. Сега мога да кажа, че химиотерапията в наше време трябва да се препоръчва, именно защото е по-ефективна и по-малко токсична, на всеки с белодробен карцином или поне на колкото е възможно повече пациенти.

И понеже превенцията все пак е за предпочитане на лечението – да разбираме ли, че ако редовен пушач в един момент реши да откаже цигарите, ще намали ли риска от развитие на рак на белия дроб?

Абсолютно! Ако днес откажете цигарите, рискът при вас от карцином на белите дробове ще намалява прогресивно и след 10-15 години вероятността да развиете заболяването ще бъде същата като при човек, който никога в живота си не е пушил.

 
Форум » » » Секс » Мъжете-пушачи намаляват, жените стават все повече
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         44.192.71.254           Петък          29.03.2024, 14:29