Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко
Приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко
1. Домашно сирене

За 1 кг: 4-5 л мляко, 20-25 капки мая за сирене, сол.
Прясното мляко се кипва, след което се охлажда до температура 30-35˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари - температурата е подходяща). Прясно издоеното мляко се заквасва при температурата на доенето. Към охладеното мляко се добавя маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко се оставя на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с топлоизолираща тъкан). Съсиреното мляко придобива консистенцията на крем карамел. Може да се пробва, като потопите обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязва се и се изсипва в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставя се за няколко часа да се отцеди, след което се изсипва в дървено сандъче, като се притиска отгоре, за да се отцеди напълно суроватката, (може да се притисне и между два плоски капака от тенджера, които се закрепват в по-голям съд). Преди да се притисне, сиренето се поръсва с морска сол или се залива с 22-25 %-ов солен разтвор според вкуса - може да се остави и безсолно, макар че солта го стяга. Соленият разтвор може да се приготви по следния начин: в преварена вода се пуска яйце с добре измита черупка и се добавя сол, докато яйцето заплува по повърхността.
След като престои 12 часа, сиренето е готово. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.
Получава се много вкусно сирене с аромат на краве масло.
 
2. Домашен кашкавал

За 1/2 кг: 4 л. прясно мляко, 10 г (1 лъжица) лимонена киселина (лимонтозу), 4 лъжици сол, 1 капка мая за сирене (може и без мая).
Млякото се слага да заври. След като кипне, се слага лимонената киселина (преди солта, за да не се получи буйно кипене!). Добавя се солта и маята (по желание). Оставя се да ври 10 минути, като се разбърква от време на време, за да не загори. Получава се пресечена като извара смес, която се сипва и гевгир, покрит с тензух. След като цвикът се отцеди добре (около 5 минути), докато е още топъл, кашкавалът се оформя в купичка и се притиска отгоре, за да стане по-плътен.
 
3. Домашна извара

За 1 кг: 5 л. прясно мляко, 250 г кисело мляко (или 50 г калциев хлорат от аптеките).
Прясното мляко се загрява. Преди да се кипне, към него се прибавя разбитото кисело мляко. Разбърква се, кипва се и веднага се отстранява от печката. След изстиването получената извара се прецежда.

4. Домашно кисело мляко

3а 1 кг: 3 л. прясно мляко, 45 г кисело мляко за подкваса.
Прясното мляко се сварява (овчето на водна баня) и се охлажда до 40˚ С (може да го опитате с пръста си — ако млякото не пари и е по-студено от пръста ви, температурата е подходяща). Определеното за подкваса кисело мляко отначало се разбърква с малко прясно мляко и едва тогава се прибавя към останалото прясно мляко. Разбърква се добре и разлива в подходящи съдове. Оставя се за подквасване 150 минути при температура 40˚ С (завийте съдовете с някаква топлоизолираща тъкан). След като се закваси, млякото се охлажда.
 
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         44.203.58.132           Четвъртък          28.03.2024, 21:37