Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Класически Руски квас
Класически Руски квас
Общи познания за руските квасове

Повечето руски национални напитки са толкова оригинални, че не се повтарят в никоя друга национална кухня по света. Това най-много се отнася до руските квасове — най-широко разпространените в Русия още от древни времена домашни разхладителни безалкохолни напитки, които наброяват десетки разновидности.

Лесна старинна технология на приготвяне на кваса

Отначало направете своеобразно течно тесто от вода, брашно и малц — подкваса или квас. Най-напред то се подлага на ферментация или узряване, а след това отново се разрежда с вода. В получената течна маса се добавят мая, захар, вкусови и ароматични подправки. Оставете сместа да започне да ферментира, а след това да се избистри. След това вече квасът е готов за употреба. Многообразието на квасове се постига чрез използване на различни вкусови добавки, като предимно се използват плодовите сокове. Най-разпространени от тях са соковете от вишни, малини, касис, лимон, ябълки и круши. Освен това специфичният вкус и ароматът се постигат чрез добавяне на ароматични подправки: мента, риган, джинджифил, анасон и други.

Приготвяне на квасов малц

Класически квасов малц се приготвя от прораснало зърно (овес, ръж, ечемик, грах), като за целта се използват дървени каци, емайлирани или керамични съдове.
Зърното предварително се измива в течаща топла вода и след това се залива с вода със стайна температура така, че то изцяло да бъде покрито с вода. Зърното се държи 5-6 денонощия, като постоянно се разбърква. След 2-3 денонощия водата се сменя, а набъбналото зърно още веднъж се измива с топла течаща вода.
Когато поникналите върху зърната кълнове станат с 2-3 см по-дълги от самите зърна, трябва да изцедите зърната от останалата течност и да ги сложите върху тавичка, като ги разстилате на тънък слой.
Прерасналото зърно се подсушава в топла фурна (не повече от 30-40° С). Изсушените и изстинали зърна отначало се смилат на машинка за мелене на месо, а след това се смилат, слагат се в платнени торбички и се съхраняват на хладно.
Ако малцът се приготвя от различни зърнени култури, желателно е всеки вид да се приготвя и съхранява поотделно. Това ще даде възможност да се приготвят домашни квасове от различни видове малц, които ще имат различни вкусови качества. При използването на малца няма да бъде излишно да знаете, че той не трябва да се залива с вряла вода, за да не се разрушат биологичните ферменти.

Приготвяне на тричена подкваса с царевично брашно

Приготвяне на тричено тесто

Продукти: 1,5 кг пшеничени трици, 500 г царевично брашно, подкваса, 10 л. вода.
За приготвяне на настойката от трици най-добре е да се използват глинени съдове или буренце, но може и стъклен буркан. Съдът щателно се измива, изплаква се и се облива с вряла вода, оставя се да се подсуши добре. Слагате водата да заври и докато ври, пригответе тесто от пшеничени трици, царевично брашно и неголямо количество студена вода. Оставете тестото да престои не по-малко от 30 мин., а след това залейте с вряла вода, като непрекъснато разбърквате с дървена лопатка, леко охлаждате и добавяте подквасата.

 
1 .Класически бял квас, приготвен с малц
Продукти: по 1 кг ръжен и ечемичен малц, 1 кг пшеничено брашно, 1/2 кг ръжено брашно, 1 кг брашно от елда, 7-8 л. вода, 1 с. л. течна мая, настойка от мента и стафиди на вкус
Омесва се гъсто тесто, като врялата вода на тънка струйка внимателно се влива и се разбърква, за да няма бучки. Полученото тесто се оставя да ферментира за 3 часа и се разрежда с вряла вода. Когато водата изстине, добавя се течната мая или гъстата част от стария квас и настойка от мента.
Квасната шира се оставя на топло, докато завърши ферментирането. След това избистреният квас акуратно се прецежда и се налива в шишета, като предварително във всяко от тях се слагат няколко стафидки. Шишетата добре се затварят и се пазят на студено в хоризонтално положение.

2. Хлебен квас за пиене

Подготовка на сухари
Нарязва се на филийки ръжен хляб или хляб от тъмно брашно и се изсушава във фурната. Няколко филийки се опичат много силно, за да се придаде на кваса приятен кафяв цвят.

Приготвяне на гъста подкваса за квас
Продукти: 3 л. вода, 150-200 г сухари, 10-15 г мая, 8-12 бр. стафиди, 2-3 с.л. захар.
Ръжените сухари се заливат с гореща вода, бурканът с подкваса се покрива с капаче и престоява 6-8 часа. След това се добавя мая, разредена с топла преварена вода, стафиди и захар. Сместа се разбърква добре и се поставя да ферментира на достатъчно топло място. През второто денонощие гъстата подкваса е готова.

Приготвяне на кваса
Течността се излива, премахват се остатъците от вкисналия хляб, добавят се пресни сухарчета, няколко стафидки и малко захар. Всичко се залива със студена вода (преварена или прясна, престояла известно време — по желание на домакините), добре се разбърква и се оставя да ферментира. Готовият квас се охлажда и при сервирането (порционно) се поднася захар. Според желанието и вкуса може още в самото начало на ферментацията в кваса да се добавят ароматични билки — мента, дива мащерка или други.

3. Руски хлебен квас
Продукти: 1 кг черен хляб, 25 г мая, 1 с.л. пшеничено брашно, 10 г мента, 300 г захар.
Черният хляб се нарязва на малки филийки и се подсушава във фурната. Сухарите се заливат с вряла вода за 10-12 часа и след това течността се прецежда. Маята и пшениченото брашно се размесват в неголямо количество захарен разтвор, поставя се на топло място и се оставя да втаса. В настойката от сухарите се запарва мента, оставя се да заври и се прибавя захар.
Щом маята и брашното втасат, те се прибавят към сухарната настойка, добавя се и ментата със захарта, разбърква се и се оставя на топло място, докато се появи гъста пяна.
Квасът се прецежда, като предварително се маха гъстата пяна и се налива в бутилки, без да се пълнят догоре. Бутилките се затварят плътно със запушалки, слагат се на студено и квасът се държи до окончателното му узряване (близо 10-12 часа).

4. Старинен квас от ръжен хляб, приготвен за едно денонощие
Продукти: 6,5 кг парчета ръжен хляб, 4 кофи вряла вода, 1,5 ч. хубава хлябна мая, 1,6 кг захар, 1 лимон.
Ако се приготвя по-малко количество квас, тогава съотношението на продуктите може да бъде следното: 5 л вода, 800 г ръжен хляб, 40 г мая, 200 г захар, 1/8 лимон.
В дървена каца, предварително щателно измита и попарена с вряла вода, се слагат парчета ръжен хляб, влива се вряла вода, отгоре се покрива с чиста покривка и се оставя да престои 8 часа.
След това чистият квас се излива в друга каца, добавя се качествена хлебна мая, захар и нарязан на ситно лимон.
Квасът се оставя да престои още 8 часа, след това се прецежда през сито и се разлива в бутилки или буркани, където предварително са сложени стафидки. Затваря се плътно с тапи или капачки и се поставя на топло, за да втасва още 10-11 часа.

5. Квас от пресни ябълки със стафиди
Продукти: 6 едри сладки ябълки, 1 ч.ч. стафиди, 5 с.л. захар, 10 чаши вода, 30 г мая.
Ябълките (по-добре сладки, ранни сортове) се нарязват на тънки резенчета и се слагат в стъклен или керамичен съд с подходящ обем. Добавя се захар, измити и залети с топла преварена вода стафиди. Маята се разтрива с неголямо количество захар и вода, прибавя се в предварително подготвени¬те ябълки и добре се разбърква. Квасът се оставя да ферментира на топло за 2-3 часа, след това се прецежда през марля, налива се в бутилки, плътно се затваря и се държи при стай¬на температура 3-4 дни. Квасът се консумира след не повече от 3-4 дни.

6. Квас от цитрусови плодове
Продукти: 1 кг портокали, 1 едър лимон или лимонена киселина на вкус, 700-900 г захар, 20-30 г мая, 8-10 л. вода.
Обелва се кората на половината портокали и заедно с необелените портокали се нарязват на тънки филийки.
Леко се намачкват със захар, заливат се с топла вода, добавя се изстискан лимонов сок и мая, разтрита със захар.
Всичко се разбърква и се оставя едно денонощие да втаса при стайна температура. След това течността внимателно се прецежда през марля, налива се в бутилки и плътно се затваря с тапи.
Квасът се оставя да престои при стайна температура още едно денонощие, а след това се изнася на студено.

7. „Икономичен” квас от остатъците на плодове
Продукти: 1 пълна кофа остатъци от плодове, 12 л. вода, 800 г захар, 25 г смляна канела, 2 ч. течна мая, стафиди.
Остатъците от плодове, които се получават при ежедневното консумиране, обелване, подготвяне за сушене (обелките, средата на плода заедно със семената, парчета плодове) се слагат в подходящ съд, най-добре — дървен. Залива се с вряла вода и се оставя при стайна температура за 3 дни.

Приготвяне на кваса
Сварете гъст сироп от захар и неголямо количество вода, като прибавите в него смляна канела (по рецептата или на вкус). Топлият сироп се излива в съд с настойка от плодови остатъци, прибавя се течна мая или подкваса от мая (1/2 ч.л. суха мая се разрежда с 1 ч. топла отвара. Прибавя се 50 г пшеничено брашно, щателно се разбърква и се оставя добре да втаса). Цялата смес много щателно се разбърква и отначало съдът с кваса се слага за 3 дни на студено, а след това 2 дни се държи при стайна температура. Щом квасът започна да се пени силно, трябва внимателно да го прецедите в емайлиран съд и да го сложите да заври два пъти. След това горещият квас още веднъж се филтрира през няколко слоя марля и се охлажда.

Узряване и запазване на кваса
В подготвените за квас бутилки се слагат по 1-2 стафидки и в тях се налива добре изстудения квас. Щателно затворените бутилки с квас се държат 1-2 дни при стайна температура и след това се преместват на студено. Квасът узрява в продължение на една седмица. Бутилките с квас е най-добре е да се пазят в легнало положение.

8. „Златист” квас от моркови
Продукти: 2 кг моркови, 500 г захар, 50 г мая, 1 филия черен хляб, 4 л. топла вода, лимонена киселина, канела и карамфил на вкус.
Морковите се измиват, обелват се, настъргват се на ренде и се заливат с топла преварена вода. Прибавя се захар и лимонена киселина, карамфил, канела, мая, стрита със захарта и филия черен хляб. Всичко се разбърква щателно и се оставя да престои на топло през нощта. На сутринта квасът се прецежда през марля, налива се в буркани и се оставя при стайна температура за едно денонощие. Този квас има много красив цвят, поради което се нарича „златист”.
Като разхладително питие той е подходящ дори и за празнична трапеза.

9. „Московски квас” от плодове с мед
Стъклен 3-5-литров буркан се пълни с всякакви пресни узрели плодове (неувредени), като се взимат само един вид плодове (малини, ягоди, вишни, касис, сливи, ябълки, круши и т.н.). Бурканът трябва да се напълни с плодове почти догоре.
Плодовете се заливат с преварена и изстинала вода (до самото гърло) и бурканът се поставя в хладилника.
При необходимост квасът се използва така:
Излива се необходимо количество течност, добавя се малко мед, а към останалите плодове се прибавя толкова изстудена преварена вода, колкото е било излято. Ако през първите дни квасът изглежда прекалено концентриран, той може да се разреди с преварена студена вода. Когато след време при използването на кваса той става сладък и не вкусен, трябва просто да замените старите плодове с нови и пресни.
Някои тънкости при приготвяне на „Московски квас” от различни плодове:
* при използване на пресните ябълки няма да е излишно да се добави към кваса малко лимонова кора и сок;
* ако квасът се приготвя от калина, най-добре е да напълните с плодове 1/3 от буркана, иначе квасът ще бъде горчив;
* в кваса, който се приготвя от плодовете на френско грозде, желателно е да се прибавят няколко листенца от роза — квасът придобива превъзходен аромат и вкус.

 
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Класически Руски квас
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         3.237.51.235           Четвъртък          28.03.2024, 19:34