6 желатина,
3 кофички кисело мляко,
2,5 ч.чаши захар,
3 ванилии,
3 с.лъжици лимонов сок,
5-6 банана,
1 компот от кайсии/праскови,
1 готов блат,
0.5 чаена чаша орехи (нарязани на едричко),
ром В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 4 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добавят се нарязаните орехи. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква. Блата се слага на дъното на форма за торта, поръсва се с рома, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатина и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват със изстиналият сироп. Тортата се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация. Бананите може да се смесят или заменят напълно с ананас от компот или друг плод по избор (с ягоди е супер!). Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.