Продукти: * 1 кг. патладжани
* 500 гр. кайма
* 100 мл. зехтин
* 1 глава стар лук
* 100 мл. сухо бяло вино
* 600 гр. домати
* 1 пръчка канела
* 2 главички карамфил
* 1/2 връзка магданоз
* 150 гр. грюер (в оригиналния вариант – кефалогравиера)
* сол и черен пипер
За бешамела:
* 500 мл. хладко прясно мляко
* 30 гр. масло
* 2 супени лъжици зехтин
* 40 гр. брашно
* сол, бял пипер, индийско орехче
Патладжаните се нарязват по дължина на филии. Поставят се в съд със солена вода и се оставят за 15-20 минути.
Отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия. Подреждат се в тава на един пласт, посоляват се леко и се заливат с малко зехтин. Пекат се на 200°C за 20 минути докато омекнат и придобият цвят. Изваждат се от фурната и се оставят на топло място.
Лукът се нарязва на ситно. В тенджерка се загрява останалия зехтин и лукът се сотира за 2-3 минути. Добавя се каймата и се разбърква няколко минути докато промени цвета си. Посолява се със сол и черен пипер. Изсипва се виното, доматите, канелата и карамфила. Когато сосът заври котлона се намаля. Оставя да къкри около 1 час докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерката се маха от котлона, изваждат се пръчката канела и карамфила. Към сосът се добавя наситнения магданоз.
За бешамела маслото и зехтина се смесват и се загряват на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава докато бешамела се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол, бял пипер и прясно настъргано индийско орехче.