Доказано е, че в зависимост от генетичния си материал хората реагират на някои храни различно. Непоносимостта към лактоза, например, е по-разпространена сред азиатците и африканците. Обикновен ДНК тест може да покаже дали за някого е по-подходяща нисковъглехидратна диета или диета без мазнини, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американско изследване.
Резултатите от малко предварително изследване със 101 участнички разкри, че тези, които спазват най-подходящата за гените им диета, отслабват два до три пъти повече от останалите, съобщава БТА.
Новата наука нутригеномика изследва взаимодействието на храната с гените. Известно е, че хората реагират на някои храни различно в зависимост от генетичния си материал.
Учените от Станфордския университет са наблюдавали участничките в изследването 1 година. Те са били от индоевропейската раса. Групата е била разделена на три генотипа - реагиращи на въглехидратна диета, на нискомаслена диета и на балансирана диета.
Източник: actualno.com