Топ 10 при храните, които са подходящи както за нисковъглехидратните диети, така и за тези с ниско съдържание на мазнини. Много хора се подлагат на най-различни диети с цел да намалят своето телесно тегло, което пък е стъпка към здравословния начин на живот. Две от най-популярните диети са нисковъглехидратната и тази с ниско съдържание на мазнини. Колкото и да са различни по своето същество, те се основават на едни и същи принципи, а именно: да се консумират зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати и месо с ниско съдържание на мазнини.
Следва списъкът на десетте храни, които успешно могат да се консумират и съчетават в двата най-разпространени вида диети.
1) Зеленолистни зеленчуци
Чудесен начин да допълните всяка една диетична порция със зеленолистни зеленчуци, без да се притеснявате за тяхното количество! Те придават характерна стойност на всяка една храна и съдържат малко на брой калории. Тъмно зелените зеленчуци, както и марулите пък са особено богати на витамини и минерали.
2) Аспержи
Съдържат нисък процент въглехидрати и чудесно се вписват в нисковъглехидратните диети, но така също и при блюдата с малко мазнини. Аспержите съдържат малко калории и са богат източник на фолиева киселина и витамин А.
3) Тиквички
Тиквичките са друг вид нискокалоричен и нисковъглехидратен зеленчук. Те могат да се консумират самостоятелно или пък в комбинация с други зеленчуци.
4) Домати
Доматите са основен продукт за много сосове и се използват може би най-често от домакините при приготвянето на ястия.
5) Сьомга
Сьомгата е здравословна, а мазнината, съдържаща се в нея е богата на омега-3 мазнини, които са полезни за сърцето. Сьомгата също е чудесен източник на протеини.
6) Пилешко и пуешко месо
Пилешкото и пуешкото месо са чудесен източник на протеини/белтъчини, и са подходящи и при двата вида диети, ако са приготвени правилно.
7) Дивечово месо
Дивечовото месо (особено еленското и сърнешкото) е изключително крехко и без мазнина.
8) Бульон
Може да се използва като основа за супи, сосове или яхнии.
9) Месести плодове със семки
(ягоди, малини, боровинки, грозде, банани)
Тези плодове съдържат много витамини и антиоксиданти, и са чудесен десерт!
10) Вино
Има много изписани до момента статии, доказващи връзката между консумацията на вино и доброто здраве... Помнете обаче, че става дума само за около 100мл към обедното или вечерното меню:))