Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalХороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)
Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

pims.m
 Пими ® » Пиер Дако » Фантазмите


Тълкуване на Фантазмите

Да се запитаме още веднъж: човешкият живот не е ли изпълнен с фантазми, които са далеч по-многобройни от съзнаваните и рационални явления?

Как да постъпим при един повтарящ се мъчителен, обсебващ и тревожен фантазъм? Как да открием корените на несъзнавания и видимо действащ фантазъм при детето?

На първо място трябва да се придържаме към подробностите и контекста на фантазма. Без значение дали става дума за зрял човек или за дете, психологът няма да слуша само това, което се „казва", а ще се опита да разбере и онова, което се премълчава. Ще отбележи промените в начина на разказване на едно и също събитие, ще се опита да си създаде представа за обкръжението на пациента. Ще обърне внимание на „подбора" на излаганите факти, на паузите, продължителните мълчания и пр. Ще забележи какви пози заема разказващият, какви жестове прави, как се изразява, ще се взира и в най-малката „подробност" с цел да му помогне.
Добре е да се знае, че фантазмът е винаги във взаимодействие с всички психични процеси, тоест с живота като цяло, и с всичко, което съдържа той. Тук спадат сънищата, бляновете, различните сценарии, в които въображението заема голямо място. Съзнаваме или не, афективно обагрени формули от рода на искам да съм пръв във всичко; за нищо не ме бива; винаги побеждавам; неспособен съм да командвам; искам да спечеля много пари; никога не закъснявам за работа и под. са неизменно свързани с фантазми, най-често несъзнавани.
За отбелязване е, че „разконспирирането" на някои несъзнавани фантазми, владеещи личността, често допринася за значително подобряване на физическото, психическото и социалното поведение на индивида.
Трябва да знаем обаче, че всеки опит за тълкуване е само хипотеза със силно ограничени възможности за потвърждаване. Няма нищо лесно в тази област (също както и при тълкуването на сънищата).
В основни линии, разбира се, във фантазмите ще открием присъщите на всички нас чувства за малоценност и вина, ще открием тревожност и страх, прекалено чувство за превъзходство и т. н. Но фантазмите, както вече казахме, никога не се появяват просто така, като нещо случайно и временно. Те си имат история и това е историята на индивида, в края на която възниква сегашният фантазъм. Затова, когато се опитваме да тълкуваме фантазмите, ние се опитваме да разшифроваме тайнствено писание, като четем между редовете.
Тълкуването може да бъде относително правдоподобно само ако съпоставим няколко различни фантазми тогава попадаме на пресечните им точки, забелязваме появата на сродни теми, на общи знаменатели...
Затова е добре човек да записва фантазмите си (същото би могъл да прави и със сънищата си), като се опитва сам да ги „тълкува" според собствените си усещания. Защото, когато тълкуваме чуждите фантазми, ние очевидно го правим през призмата на собствените ни усещания. В това отношение сме само наблюдатели на безкрайните способности на човешкото въображение. И в качеството си на наблюдатели можем да изопачим смисъла на това, което бързаме да разгадаем. Без сътрудничеството на „фантазмиращия" е невъзможно каквото и да е тълкуване. Но каква помощ можем да очакваме от него? Можем да потърсим заедно с него корените на фантазмите му в собственото му минало. Както и при сънищата, един от най-добрите методи е да му предложим да асоциира - да свързва думи, усещания, спомени, тръгвайки от някой елемент на фантазма. Тогава пред поразения ни поглед преминава филмовата лента на живота му, но в обратна посока, връща ни към обстоятелствата на едно минало, в което всичко е било логично, неизбежно, математически изведено. А окончателното обяснение на фантазма нерядко се оказва много различно от онова, което сме очаквали в началото.

Какъвто и да е фантазмът, не бива да го подценяваме. Човешкото несъзнавано не е помийна яма, както сме склонни да мислим. То е жироскопът на личността ни и на целия ни организъм. То е отлично информиран и за нас, и за света компютър; памет с огромен капацитет, в която са вкарани данни за нас и за света, към който принадлежим...

Пиер Дако
Папка: Фантазмите | Добавил: Пими (10.03.2009)
Разгледан: 839

Контакт         35.153.73.72           Вторник          16.07.2019, 14:41