Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalХороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)
Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

pims.m
 Пими ® » Пиер Дако » Фантазмите


Фантазми за Кастрация

Казвали сме неведнъж, че напрежението между свръх Аза и либидото поражда тревожност, предизвикана от заплахата от наказание, което може да ни бъде наложено от висшата морална инстанция. Кастрационният комплекс може да се разглежда като прототип на този вид тревожност.
Фантазъм на 23-годишен мъж, изразяващ класически кастрационен комплекс:
- Щом изпитам сексуален порив, който ми се струва анормален, пред очите ми за кратко изниква един и същ образ. Виждам се в Ориента, някаква забулена жена вдига сабя и силно замахва с нея. Побягвам.Усещам ужаса от възможното осакатяване и същевременно нещо като горчиво удовлетворение...

Този фантазъм не се нуждае от особен коментар - добре виждаме страха от кастриращото наказание и облекчението, последвало изкупването на вината.
Повече не видях мъжа, а и не знам какво означава за него „анормален порив". Но фантазмът му е бил вероятно следствие на зле преодолян Едипов комплекс.
Понятието „кастрация" следва да се разглежда и в символичен план. Кастрация е всичко, което създава усещане за смаляване, за осакатяване на личността. В западното общество повечето хора са „кастрирани" - мъжете са лишени от своята Анима, а жените - от своя Анимус.

- Най-честият ми фантазъм? Изживявам го в моменти, когато изпитвам усещането, че съм ненужен, неспособен, смазан, лишен от мъжественост. Обикновено се виждам заобиколен от свръхмъже, сред които се чувствам слаб и безсилен. Най-различни сцени пробягват пред очите ми: или съм в армията, или в някакво много модерно предприятие, или пък в особено драматична ситуация. Всички действат и вършат нещо полезно, а аз съм като парализиран. Съвършено излишно е да споменавам, че съм напълно неспособен да ръководя!

Разбираме отлично този 30-годишен мъж, след като вече знаем, че крайно авторитарният му баща е искал да го моделира по свой образ и подобие. Бащата непрекъснато е давал за пример себе си като осъществена личност, което е довело младежа до:
- Неспособен съм да забия един пирон, без да се разтреперя...

Пиер Дако
Папка: Фантазмите | Добавил: Пими (15.03.2009)
Разгледан: 991

Контакт         35.153.73.72           Вторник          16.07.2019, 14:42