Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalХороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)
Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

pims.m
 Пими ® » Пиер Дако » Нашите Затвори


Ефектът на освобождаването върху партньора


Ето какво сподели с мен една 39-годишна жена:

- Кратката терапия, на която се подложих, и участието ми в любителски театрални трупи ми показаха, че мога да съществувам по-съвсем различен и далеч по-истински начин. Станах много по-ведра и общителна. Започнах да разсъждавам другояче. Мненията ми вече не бяха дуалистични, понякога направо не можех да си съставя мнение. Излишно е да ви казвам, че това объркваше другите, които познаваха склонността ми да правя категорични и окончателни изводи. Вече не бях дребната буржоазка, затворена в пашкула на сигурността, която постепенно ме убиваше. Но се появи проблем със съпруга ми. Аз бях неговият затвор, той - моят. Той имаше нужда от покорна, уплашена и безлична жена. Това му позволяваше да ме закриля и по този начин да вярва, че контролира живота, от който всъщност се страхуваше. Изглежда парадоксално, но тъкмо аз, беззащитната, бях спасителната му лодка. И изведнъж лодката напусна кораба. „Равновесието" в брака ни се оказа нарушено и съпругът ми започна да се затваря в себе си...

Това показва, че в допълващите се семейни двойки поведението на единия прекрасно „урежда" другия; в човешките отношения никога нищо не е еднопосочно. Смайващо е например да се видят семейните двойки, които участват в някои наистина глупави телевизионни игри - фактът, че се допълват, просто бие на очи; при това допълването непременно е в духа на дуализма: твърдост -мекота; сила (външна) - слабост (външна); грубост - нежност; непринуденост - скованост и т. н.
Така напълно несъзнателно се постига мнимо „равновесие" още с формирането на двойката. И крехката семейна лодка се понася по вълните, докато единият от „допълващите се" партньори не премине в „противниковия лагер" на възвърнатата идентичност.
Обикновено когато единият започне да се освобождава, реакциите у другия са следните: страх от възможната афективна самота, агресивност, подигравки и сарказми, мазохизъм или садизъм, повече или по-малко изтласкани враждебност или омраза. Освен ако и той не е започнал да се „връща към себе си".


Да обобщим казаното дотук:

- допълваща се двойка: идентичността и на двамата партньори е осакатена; всеки служи за „алиби" на другия;
- освобождаване на единия от партньорите: нарушаване на мнимото равновесие;
- освобождаване и на двамата партньори: всеки от двамата възвръща идентичността си; появяват се две нови личности, които не са се срещали преди...

Пиер Дако
Папка: Нашите Затвори | Добавил: Пими (23.01.2009)
Разгледан: 715

Контакт         34.239.158.107           Понеделник          19.08.2019, 06:18