Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalХороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)
Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

 Пими ® » Психология » Психология и Сексуалност на Жената


Естрогенно-прогестеронно лечение

То се състои в приемане на липсващите у жената хормо­ни, които спомагат да се възстанови месечният й цикъл.

Лечението може да започне в момента, когато е налице .явен спад на хормоните (спиране на менструацията), или след лабораторно изследване на съдържанието на естроге-ни, чиято доказана липса потвърждава диагнозата за насть-пила менопауза.

Предварително обаче трябва да се направят няколко ос-номк прегледи: мамография, анализ на кръвта (холесте-

рол, триглицериди и т. н.) и измерване на кръвното наля­гане.

В случаите на свръхнапрегнатост, високо ниво на лшш-ди, диабет, разширени вени може да се приложи замества­що хормонално лечение, при условие че успоредно с него се лекува и нарушената обмяна на веществата.

Лечението е просто, но през първите месеци трябва да се прилага под лекарско наблюдение.

В продължение на 20-25 дни жената приема естрогени, към които от десетия ден нататък се добавя и прогесте-рон, тъй като, както си спомняте, той се намесва през вто­рата част от женския цикъл. След това серията се прекъс­ва за няколко дни с оглед евентуалното идване на менст­руацията.

Вече видяхме, че естрогените и прогестеронът позволя­ват на маточната лигавица да се възстанови след менструа­ция. При въпросното лечение процентът на получените хор­мони е безкрайно по-нисък от естествения и възстановява­нето на ендометриума ще бъде незначително, но все пак достатъчно, за да ви върне МЕНСТРУАЦИЯТА! Тя ще бъ­де слаба и съвсем краткотрайна, но не бива да забравяте за нея, преди да тръгнете да пътувате за някъде.

Трябва също да правите разлика между заместващото ле­чение с естествени хормони и противозачатъчната таблет­ка (съдържаща синтетични хормонални продукти), чието предназначение е да блокира овулацията, което не е целта ни, тъй като овулация вече няма.

Предписаният през втората част от лечението прогесте-рон е абсолютно необходим, за да се избегнат рисковете от хиперестрогення (и в частност от канцерогизиране на ма­точната лигавица и на гръдната жлеза).

НО ХОРМОНИТЕ ВДЪХВАТ СТРАХ...

Предписвайки хормони, които вече не се отделят естест­вено от женския организъм, гинеколожките -а и много ги­неколози - се страхуват да не бъдат наказани за желанието си да заобиколят законите на природата... А нима ракът ие е най-лошото наказание? И ето че немалко лекари, привър­женици на аксиомата „да оставим природата да си върши работата", размахват плашилото на рака, за да разколебаят пациентките си да се подложат на хормонално лечение.

Всъщност рискът от рак се преценява редовно и някои противопоказания винаги се взимат под внимание, като на­пример предишни заболявания от флебит или от белодроб­на емболия.

А резултатите от заместващото лечение са наистина впе­чатляващи: изчезват топлите вълни и нощните изпотява­ния, общото състояние на жената значително се подобрява, а кохортата от физически и психически смущения (в част­ност депресивното й състояние) бие отбой само след един-два месеца.

Тук следва да добавим, че жената, претърпяла на каква­то и да е възраст пълна хистеректомия (премахване на мат­ката и яйчниците), е в същото положение като навлезлите в менопауза свои посестрими и че трябва да се подложи на същото лечение. Ако обаче са отстранили матката, но не и яйчниците й, менопаузата й ще настъпи в естественото си време.

Остеопороза

Тя заслужава да й отделим специално място, защото пред­ставлява настъпваща след менопаузата загуба на костна тъ­кан, която води до присъщите за възрастните жени дефор­мации на гръбнака. Остеопорозата е и една от причините за многобройните счупвания на костите, сред които прослову­тата „фрактура на шийката на бедрената кост". До тях се стига след някое злополучно падане на жената, чиито кости са станали много крехки.

Резултатите от естрогенно-прогестеронното лечение, по­лучени само при тази болест, която обезформя жените още на 70 години, сами по себе си са достатъчен аргумент в пол­за на предписването му.

Лечението трябва да започне веднага щом се установи настъпването на същинската менопауза и няма никакво ос­нование да бъде спряно, ако се провежда под редовен ле­карски контрол.

Дългогодишното хормонално лечение позволява да се предотврати развитието на остеопорозата и на другите сим­птоми на менопаузата (повяхваща кожа, оредяващи коси, вагинална сухота и т. н.).

Папка: Психология и Сексуалност на Жената | Добавил: Пими (01.09.2009)
Разгледан: 2199

Контакт         3.236.209.138           Вторник          28.03.2023, 17:30