Типичната диета обезпечава човека с около 10-15 mg цинк дневно, но организмът е способен да усвои по-малко от 1/3 от това количество. Затова се препоръчва да се приемат по 15 mg цинк ежедневно във вид на таблетки. Ако вие употребявате рафинирана захар, рафиниран булгур, замразени плодове, алкохолни напитки, плодове израснали в почва бедна на цинк, то организмът ни ще изпитва цинкова недостатъчност. Цинкът може да постъпва в организма с високобелтъчна храна, например: месо (бифтек, агнешко месо), риба (сардини и хамсии), орехи, определени видове зеленчуци (лющен грах, фасул, гъби, лук); грухана пшеница, гроздов неферментирал сок. Най-богатият източник на цинк е стридата. Овес, ръж, пшеница, сурови яйца, грах, леща и черен дроб също съдържат голямо количество цинк.
Ежедневната диета е препоръчително да се допълва с цинков глюконат в дози от около 60 mg, разпределен на три приема от по 20 mg и приеман след хранене.
И ако в диетичният или хранителният ни режим отсъства цинка, то следва да се промени хранителния режим и навик.