Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalХороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)
pims.m
 Пими ®

Страница 1 из 11
Форум » » » Диети » Кофеин и кофеинизъм
Кофеин и кофеинизъм
Неосъзнатата опасност

Няма да е трудно да повярвате, че кофеинът е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света. Идеята, че системната му употреба носи вреди и рискове, едва ли ще Ви изненада, но твърдението, че всеки десети от нас търпи част от симптомите на кофеинизъм, трябва сериозно да Ви стресне! Струва си да се замислите, дали част от нервността и невъздържаното поведение може да са следствие на третата чаша кафе - нещо иначе съвсем нормално.
Кафе, кола и енергийни напитки - можем ли без тях?

Какво е кофеинът и как влиза в телата ни?

Кофеинът е вещество от групата на ксантиновите алкалоиди. С научно име триметилксантин, кофеинът се среща в зърната на кафето, листата на чая и други растения. Когато е намиран в кафе, той бива наричан кофеин, в чай - тианин, в Гуарана - гуаранин, в Йерба Мате - матеин и т.н.

Кофеинът прониква в тялото посредством напитки като кафето, чая, енергийните и изотоничните напитки, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови изделия и сладкиши, дори при съзнателен прием на кофеинови таблетки. Лошото е, че рядко ни се отдава да проследим колко точно сме консумирали за ден, а това е изключително важно.

Как действа?

Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система. Известен е най-вече със способността си временно да подтиска сънливостта и да възвръща остротата на будното внимание. Когато навлезе в кръвта през храносмилателната система, той минава през черния дроб, където се метаболизира до три основни метаболита: параксантин (до 84% от погълнатото количество), теобромин (до 12%) и теофилин (до 4%).

Физиологични свойства на кофеиновите деривати

* параксантин - стимулира липолизата, процес на разграждане на складираните в мастните клетки мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток
* теобромин - увеличава обема на кръвоносните съдове и обема на отделяната урина, т.е. действа и като диуретик
* теофилин - релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб и така дишането става с една идея по-лесно

Сумарен ефект на кофеиновия прием

Общи доказани полезни ефекти

* стимулира производството на епинефрин (адреналин)
* увеличава нивата на свободна енергия
* премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня
* подобрява спортните постижения, в следствие подтискане чувството на умора
* подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип)
* стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на вода
* увеличава ефекта на болкоуспокояващите
* увеличава скоростта и обема на метаболизма (в частта на катаболизма преди всичко)

Доказани полезни ефекти при стрес

* увеличава способностите на хора в стресови ситуации, да се справят с негативните дразнения
* подобрява времето за реакция в ситуации на продължителна липса на сън
* подобрява способностите за заучаване в стресова среда
* подобрява запаметяването на информация в стресова среда

Ефектите в състояние на стрес са тествани преди всичко при употребата на кофеин от спортисти по време на маратони и в наблюдавани обучения на американската армия, в частност корпуса на "тюлените".

Предположения и недоказани твърдения

* подобрява функционирането на временната памет при запаметяване на различни видове информация
* увеличава способността за скоростно заучаване, без наблюдения върху запазване на знанията

Все още има спорове около реалния ефект от приема на кофеин и ползите за ученето. Някои учени, смятат че ефектът е по-скоро негативен за заучаването във времето (постоянната памет).

Преки странични ефекти

* след отминаване на действието му, се усеща свръх умора и сънливост
* при прием с кафе, чай или газирани напитки води до повишена киселинност на стомаха, а за хора с гастрити или язви това е доста неприятно. Спори се, дали кафето на гладно може да стимулира поява на гастрит.
* при свръх чувствителни хора дори в малки дози предизвиква главоболие

Всекидневни рискове от кофеин

При адаптация към въздействията на кофеина се наблюдава спадане на отчетената производителност на труда, във връзка с това настъпва загуба на мотивация, завишена склонност към конфликти, дори параноя. При групи, изложени на същия ефект (например офис среда), свръх консумацията на кофеин в продължително време (3-5 чаши кафе дневно) рязко намалява индивидуалната и груповата производителност на труда и увеличава социалното напрежение в екипа. Същото може да се съотнесе към семейната среда.

Спортни рискове

Изкуственото подтискане на умората с прием на умерени до големи дози кофеин за дълги периоди може да доведе до скрито претрениране. Последното, комбинирано с лекия болкоуспокояващ ефект на кофеина, лесно може да доведе до подценяване на здравния риск по време на тренировки. Всичко свършва с нова контузия. При спортисти, занимаващи се с маратонски дисциплини, големите дози кофеин могат да доведат да скрито обезводняване с всичките животозастрашаващи последствия, които го следват.

Кофеин и дозировка

Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство посочва дозата от 300 мг. кофеин за ден за безопасна. Други източници варират в препоръки за безопасна доза между 180 до 450 мг. кофеин за ден. Не се препоръчва консумацията на повече от 1/2 от безопасната дневна доза в рамките на 6-8 часа.

Прием на свръх доза кофеин

Обикновено приемът на 300 до 400 мг. кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. Ето някои от ефектите, които се наблюдават при настъпване на това състояние:

* нервна система - безпокойство, безсъние, еуфория
* храносмилателна система - болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране
* мускули и кожа - свръх стягане на мускулите при иначе нормални движения, зачервяване на лицето и лицеви тикове
* сърдечно съдова система - ускорено сърцебиене
* психопатология на поведението - склонност да се извършват много и безсмислени битови движения, несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мания, депресия, липса на ориентация, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации и др.

Адаптиране към кофеина

Изследване, при което на доброволци на средна възраст и в добро здраве са давани 3 дози с 300 мг. кофеин всяка дневно, напълно се адаптирали към приема на му в рамките на 18 дни. Някои от доброволците се адаптирали дори доста по-рано. Това доказва, че ефектите от приема на кофеин намаляват при равномерни ежедневни дози.

Кофеинизъм - кофеин предизвикана тревожност

Приемът на големи дози кофеин за дълги периоди от време (повече от 4 седмици) може да доведе до състоянието кофеинизъм, нещо между лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне. Разпознава се по желанието на повлияните да приемат по-големи дози кофеин съдържащи напитки/таблетки.

Вредите от системната употреба на кофеин

Освен кофеиново отравяне и кофеинизъм съществуват две други здравни отклонения, свързани с продължителния прием на кофеин: кофеин предизвиканото безсъние, както и комплекс от не добре проучени, но свързани с кофеиновия прием състояния. Ежедневният прием на неизвестни количества кофеин може да тласне всеки човек към някои от предизвиканите здравни отклонения. Много гастроентеролози, смятат че ежедневния прием на кофеин съдържащи напитки (като концентрирано кафе например) на гладно имат връзка с появата на гастрити и обостряне на съществуващи гастрити и язви.

Кой и с какво не бива да приема кофеин

Не се препоръчва консумация на кофеин на кърмачки и жени в напреднала бременност.

Не е желателно смесването на болкоуспокояващи лекарства и големи дози кофеин. Освен, че подсилва ефекта на болкоуспокояващите кофеинът може да доведе до пристрастяване към тях или до невъзможност да се определи адекватна доза упойка в случаи на операции и здравни манипулации изискващи поставянето й.

Живот със или без кофеин?

Предците ни са живели добре и са работили под стрес без да взимат кофеин. Оказва се, че в следствие на завишена кофеинова чувствителност, някои хора не могат да го приемат в нормални дози. За останалите въпросът да пия или да не пия кафе, като че не стои на дневен ред. В САЩ 90% от зрялото население употребява кофеин. Както виждате от статията, ползите от кофеина, без значение, че са краткотрайни, в количествено отношение превъзхождат доказаните странични ефекти към днешна дата. Забързаният човек посяга към чашата с кафе всяка сутрин. На мнение съм обаче, че кофеинът следва да се приема по схема, за да могат взимащите го да се възползват от ползите, които той носи в най-голяма степен за възможно по-дълго време.

* 5 дни със, 2 без за четири седмици, последвани от седмица без - така избягваме адаптирането
* ден със, ден без или два за два - популярна схема за хората с разкъсано работно време
* да се взима само в кризисни ситуации, за не повече от 14 дни

Източник

 
Форум » » » Диети » Кофеин и кофеинизъм
Страница 1 из 11
Поиск:
Monthly Horoscope | Horoscopes | Chinese Horoscopes | Music | Business, Careers (2) (3) (4) (5) | Colleges | Cosmetics | Business, Careers /// College, Universities / Business /// Business / College, Universities, Careers / Films, Movies / Cosmetics /// Business / Cosmetics / College /// Business / College / Top Movies / Tatuajes /// College / Cosmetics / GSM / Business /// Cosmetics / College, Universities / Hard Dance / Business /// Business / College, Universities / Tehno / House Mix / Massage Music /// College, Universities / Business / Tokio Hotel /// College, Universities / Business / Enigmatic Hits / Super Driving Hits /// College, Universities / Business / Buddha Bar / Links / Surprise | Surprise2

Контакт         54.167.62.170           Вторник          20.02.2018, 03:21