Тази зърнена храна е подходяща и за работещите тежък физически труд. Богата е на скорбяла и желязо и е със сравнително високо съдържание на магнезий. Съдържа и белтъчини, фосфор, йод и гликозида „рутин”, който спомага за поддържане здравината на капилярите. Елдата действа благоприятно при високо кръвно налягане.
Приготвяне на каша от елда
Попарваме зърна от елда с вряла вода и оставяме да престои под „грейка” до набъбване и омекване.
Готовата елдена каша подправяме с настърган лук, чесън, счукан риган и други изсушени подправки.
Към елдата подхожда салата от кисело зеле, приготвена по следната рецепта: 1 част кисело зеле смесваме с 1 част ситно нарязано прясно зеле и осолена кисела сметана.
Подходящ също така е и доматен сок.
Подсладена елдена каша
Готовата елдена каша поливаме с прясно мляко, подсладено с малко мед. Като предястие сервираме пресни плодове, а към блюдото — компот или мляко.
Бирхар-бенерова каша (мюсли)
От вечерта накисваме 1-2 лъжици овесени ядки и 1 лъжица промити стафиди с 3-6 лъжици вода. Вместо стафиди можем да използваме каквито и да са сушени плодове, нарязани на ситно. Непосредствено преди закуската прибавяме 1 голяма ябълка, грубо настъргана с кората, 1 лъжичка смлени орехи, 1 лъжичка лимонов сок, 1 лъжичка мед, 1 лъжичка сушено мляко, 1 лъжичка сушена сметана.
Всичко смесваме добре и веднага сервираме.
Когато зреят други плодове, вместо ябълка можем да добавим друг плод в същото количество — ябълката може да се замени със ситно настърган морков в комбинация със стафиди или зърна грозде. През пролетта може да се използва нарязан и задушен без вода гъст ревен. В този случай добавяме повече мед.
Тази каша е много хранителна като закуска. Към нея можем да сервираме още хляб и мляко или чай.
Прясна пълнозърнеста закуска
5 лъжици овесени несварени ядки, 2 лъжици смлени орехи, 2 лъжици царевични ядки, 2 лъжици пшеничени зародиши, 1 лъжица сушен и ситно нарязан плод, според нуждата малко течен мед.
Смесваме всички продукти.
Като предястие сервираме сурови плодове, след ястието — мляко или чай.