Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Елда - Зърнени храни
Елда - Зърнени храни
Тази зърнена храна е подходяща и за работещите тежък физически труд. Богата е на скорбяла и желязо и е със сравнително високо съдържание на магнезий. Съдържа и белтъчини, фосфор, йод и гликозида „рутин”, който спомага за поддържане здравината на капилярите. Елдата действа благоприятно при високо кръвно налягане.

Приготвяне на каша от елда

Попарваме зърна от елда с вряла вода и оставяме да престои под „грейка” до набъбване и омекване.
Готовата елдена каша подправяме с настърган лук, чесън, счукан риган и други изсушени подправки.
Към елдата подхожда салата от кисело зеле, приготвена по следната рецепта: 1 част кисело зеле смесваме с 1 част ситно нарязано прясно зеле и осолена кисела сметана.
Подходящ също така е и доматен сок.

Подсладена елдена каша

Готовата елдена каша поливаме с прясно мляко, подсладено с малко мед. Като предястие сервираме пресни плодове, а към блюдото — компот или мляко.

Бирхар-бенерова каша (мюсли)

От вечерта накисваме 1-2 лъжици овесени ядки и 1 лъжица промити стафиди с 3-6 лъжици вода. Вместо стафиди можем да използваме каквито и да са сушени плодове, нарязани на ситно. Непосредствено преди закуската прибавяме 1 голяма ябълка, грубо настъргана с кората, 1 лъжичка смлени орехи, 1 лъжичка лимонов сок, 1 лъжичка мед, 1 лъжичка сушено мляко, 1 лъжичка сушена сметана.
Всичко смесваме добре и веднага сервираме.
Когато зреят други плодове, вместо ябълка можем да добавим друг плод в същото количество — ябълката може да се замени със ситно настърган морков в комбинация със стафиди или зърна грозде. През пролетта може да се използва нарязан и задушен без вода гъст ревен. В този случай добавяме повече мед.
Тази каша е много хранителна като закуска. Към нея можем да сервираме още хляб и мляко или чай.

Прясна пълнозърнеста закуска

5 лъжици овесени несварени ядки, 2 лъжици смлени орехи, 2 лъжици царевични ядки, 2 лъжици пшеничени зародиши, 1 лъжица сушен и ситно нарязан плод, според нуждата малко течен мед.
Смесваме всички продукти.
Като предястие сервираме сурови плодове, след ястието — мляко или чай.

 
Вкусна закуска или вечеря от зърнени храни

2 лъжици фини овесени ядки, 2 лъжици царевични ядки, 2 лъжици пшеничени зародиши, 1-2 лъжици смляно ленено семе или мак, 2 лъжици смлени орехи, 1 лъжица стафиди, 1 лъжица мляко.
Всичко размесваме добре в подходящ съд и веднага сервираме.
Преди това ястие сервираме пресни плодове или плодов сок.

 
Овесени ядки с ленено семе

4 лъжици овесени ядки, 2 лъжици току-що смляно ленено семе, 2 лъжици пшеничени зародиши, 2 лъжици маково семе, 1 лъжица течен мед, 1/2 лъжичка какао, 1 лъжица стафиди, счукани орехи или фъстъци.
Съставките смесваме заедно, ядем бавно. Преди тази много добра и здравословна закуска сервираме пресни плодове, а след нея малко мляко.
Вместо ядки можем да използваме и прясно смляно пълнозърнесто пшеничено брашно.

 
Закуска на Колат

Накисваме през нощта 3 изравнени лъжици пълнозърнесто пшеничено зърно (най-добре току-що смляно) и 1 лъжица ситно нарязан сушен плод в 9 лъжици вода. Сутринта прибавяме 1 голяма, настъргана на едро ябълка, 1 лъжичка настъргани бадеми, 1 лъжичка лимонов сок, 1 лъжичка мед и 1 лъжица суха сметана.
Вместо 3 лъжици пълнозърнесто пшеничено брашно можем да използваме 1 лъжица ръжено пълнозърнесто брашно, 1 лъжица пшеничено пълнозърнесто брашно и 1 лъжица ечемично пълнозърнесто брашно, накиснати в 9 лъжици вода.

 
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Елда - Зърнени храни
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         3.235.147.50           Вторник          06.06.2023, 03:51