Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Елда - Зърнени храни
Тази зърнена храна е подходяща и за работещите тежък физически труд. Богата е на скорбяла и желязо и е със сравнително високо съдържание на магнезий. Съдържа и белтъчини, фосфор, йод и гликозида „рутин”, който спомага за поддържане здравината на капилярите. Елдата действа благоприятно при високо кръвно налягане.

Приготвяне на каша от елда

Попарваме зърна от елда с вряла вода и оставяме да престои под „грейка” до набъбване и омекване.
Готовата елдена каша подправяме с настърган лук, чесън, счукан риган и други изсушени подправки.
Към елдата подхожда салата от кисело зеле, приготвена по следната рецепта: 1 част кисело зеле смесваме с 1 част ситно нарязано прясно зеле и осолена кисела сметана.
Подходящ също така е и доматен сок.

Подсладена елдена каша

Готовата елдена каша поливаме с прясно мляко, подсладено с малко мед. Като предястие сервираме пресни плодове, а към блюдото — компот или мляко.

Бирхар-бенерова каша (мюсли)

От вечерта накисваме 1-2 лъжици овесени ядки и 1 лъжица промити стафиди с 3-6 лъжици вода. Вместо стафиди можем да използваме каквито и да са сушени плодове, нарязани на ситно. Непосредствено преди закуската прибавяме 1 голяма ябълка, грубо настъргана с кората, 1 лъжичка смлени орехи, 1 лъжичка лимонов сок, 1 лъжичка мед, 1 лъжичка сушено мляко, 1 лъжичка сушена сметана.
Всичко смесваме добре и веднага сервираме.
Когато зреят други плодове, вместо ябълка можем да добавим друг плод в същото количество — ябълката може да се замени със ситно настърган морков в комбинация със стафиди или зърна грозде. През пролетта може да се използва нарязан и задушен без вода гъст ревен. В този случай добавяме повече мед.
Тази каша е много хранителна като закуска. Към нея можем да сервираме още хляб и мляко или чай.

Прясна пълнозърнеста закуска

5 лъжици овесени несварени ядки, 2 лъжици смлени орехи, 2 лъжици царевични ядки, 2 лъжици пшеничени зародиши, 1 лъжица сушен и ситно нарязан плод, според нуждата малко течен мед.
Смесваме всички продукти.
Като предястие сервираме сурови плодове, след ястието — мляко или чай.

 
Вкусна закуска или вечеря от зърнени храни

2 лъжици фини овесени ядки, 2 лъжици царевични ядки, 2 лъжици пшеничени зародиши, 1-2 лъжици смляно ленено семе или мак, 2 лъжици смлени орехи, 1 лъжица стафиди, 1 лъжица мляко.
Всичко размесваме добре в подходящ съд и веднага сервираме.
Преди това ястие сервираме пресни плодове или плодов сок.

 
Овесени ядки с ленено семе

4 лъжици овесени ядки, 2 лъжици току-що смляно ленено семе, 2 лъжици пшеничени зародиши, 2 лъжици маково семе, 1 лъжица течен мед, 1/2 лъжичка какао, 1 лъжица стафиди, счукани орехи или фъстъци.
Съставките смесваме заедно, ядем бавно. Преди тази много добра и здравословна закуска сервираме пресни плодове, а след нея малко мляко.
Вместо ядки можем да използваме и прясно смляно пълнозърнесто пшеничено брашно.

 
Закуска на Колат

Накисваме през нощта 3 изравнени лъжици пълнозърнесто пшеничено зърно (най-добре току-що смляно) и 1 лъжица ситно нарязан сушен плод в 9 лъжици вода. Сутринта прибавяме 1 голяма, настъргана на едро ябълка, 1 лъжичка настъргани бадеми, 1 лъжичка лимонов сок, 1 лъжичка мед и 1 лъжица суха сметана.
Вместо 3 лъжици пълнозърнесто пшеничено брашно можем да използваме 1 лъжица ръжено пълнозърнесто брашно, 1 лъжица пшеничено пълнозърнесто брашно и 1 лъжица ечемично пълнозърнесто брашно, накиснати в 9 лъжици вода.

 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         3.144.4.54           Четвъртък          21.11.2024, 15:24