Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Просо - Зърнени храни
Просо - Зърнени храни
Днес просото е незаслужено позабравена зърнена храна. То е богато на силициева киселина, витамини В1 В2 и РР, съдържа пълноценни белтъци, мазнини и желязо. Действа благоприятно на белия дроб и зъбите, подпомага растежа на косата, ограничава косопада и чупливостта на ноктите. Просото засилва костите, а благодарение на високото си съдържание на магнезий и калций действа благоприятно и на сърцето. В сравнение с ориза, то притежава някои минерални вещества в повече — например магнезий или желязо.

Можем да кажем, че просото е истинска съкровищница на витамини, минерали, белтъчини и лецитин. То притежава всички основни аминокиселини.

Тъй като нашата „цивилизована” храна съдържа около 1/2 от минералните и редкоземните елементи, които са необходими за нашия организъм, просото би трябвало да се включва в менюто поне веднъж седмично.

Опитайте да консумирате и сурово просо: смелете измитите и подсушени зърна (2 части) в кафемелачка и веднага смесете с малко стафиди (1 част), мляко, мед и малко смлени орехи (1 част). Яжте непосредствено преди закуската или вечерята.

 
Каша от просо

1 част просо, 2 части вода.
Счукваме просото в хаванче, попарваме го с вряла вода в тенджерка и леко посоляваме. Оставяме да кисне под капак на топло.

Така приготвената просена каша разсипваме в чинии и поръсваме със зелени подправки, масло и по избор — сирене. По желание можем да поръсим със ситно нарязани плодове, счукани ядки и да подсладим с малко мед. Преди да поръсим, можем да я залеем най-напред с неподсладено кондензирано мляко.

 
Каша от просо със стафиди

Каша от 1/2 кг просо, 2 яйца, 150 г стафиди, 2-3 лъжици разтворен мед.
Към готовата изстинала каша прибавяме жълтъците, смесени с мед, предварително накиснатите в гореща вода стафиди и разбитите на сняг белтъци.

 
Каша от просо със сушени плодове

Към предварително приготвената каша от просо прибавяме сушени плодове, 1 ябълка, орехи, мед, 4-6 лъжици неподсладено мляко.

Просото приготвяме по горепосочения начин. Когато стане готово, го заливаме с мляко и прибавяме предварително накиснатите и наситнени сушени плодове (стафиди, смокини, сливи и други подобни). След това добавяме грубо настъргана ябълка. Разпределяме кашата в чиниите, поръсваме със смлените орехи и леко подслаждаме с разтопен на водна баня мед.
Към ястието сервираме мляко или само нектар от сушени плодове.

 
Просо с ябълки

Към предварително приготвената каша от просо се прибавят ябълки, стафиди, смлени бадеми, няколко нарязани фурми, канела, захар или мед, малко подсладена сметана.

 
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Просо - Зърнени храни
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         18.227.228.95           Петък          19.04.2024, 02:27