Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Овесени ядки - Зърнени храни
Овесените ядки са известни в целия свят. Те съдържат 67 % въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества калций, магнезий, витамини от група В и лецитин, тоест вещества, важни за нервната система. При производството на овесени ядки не се засяга слоят под обвивката и затова в него са запазени алкалообразуващите вещества. Тъй като външната обвивка на овесените зърна не е премахната, са запазени и доста влакнести вещества, които стимулират дейността на червата. Според проф. Кьониг, 1 кг овесени ядки се равнява на 1,52 кг говеждо месо, на 2,89 кг телешко месо или на 5 л. мляко.

Поради всички тези причини овесените ядки са подходящи и за развиващия се организъм. Също така те са по-лесно смилаеми, отколкото другите зърнени храни, и затова се включват и в най-различни диетични рецепти.

 
Закуска от овесени ядки - 1

1/2-2/3 кг овесени ядки заливаме с 1-1,5 л. вряла вода или вряло мляко, към което е прибавена щипка сол. След омекване заливаме с масло и поръсваме по желание със сирене.

 
Закуска от овесени ядки - 2

Ядките накисваме с вряла вода или мляко, подсладени с малко мед. Оставяме да престоят до омекване. Поръсваме със ситно смлени ядки по избор.

 
Закуска от овесени ядки с плодове

Заливаме 1/4 кг овесени ядки с вряла вода или вряло прясно мляко и оставяме да престои до омекване. След това прибавяме ситно нарязани пресни плодове по избор и 100 г смлени фъстъци. През зимата може да прибавим 200 г накиснати стафиди, 200 г накиснати сушени смокини (ако нямаме, накисваме същото количество сушени круши, ябълки или сливи) и 1 лъжица топъл мед, прибавяме 1 лъжица растително масло.

 
Качамак

1/2 кг пълнозърнесто царевично брашно, най-добре прясно смляно, заливаме с 1 л. вряла вода или водата от сварените в нея зеленчуци, щипка сол. Оставяме да престои до набъбване и омекване. При необходимост — заливаме втори път с вряла вода. Омекналият качамак поръсваме с масло и сирене или ситно нарязани пресни плодове.

 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         18.190.153.213           Четвъртък          07.11.2024, 23:35