Овесените ядки са известни в целия свят. Те съдържат 67 % въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества калций, магнезий, витамини от група В и лецитин, тоест вещества, важни за нервната система. При производството на овесени ядки не се засяга слоят под обвивката и затова в него са запазени алкалообразуващите вещества. Тъй като външната обвивка на овесените зърна не е премахната, са запазени и доста влакнести вещества, които стимулират дейността на червата. Според проф. Кьониг, 1 кг овесени ядки се равнява на 1,52 кг говеждо месо, на 2,89 кг телешко месо или на 5 л. мляко.
Поради всички тези причини овесените ядки са подходящи и за развиващия се организъм. Също така те са по-лесно смилаеми, отколкото другите зърнени храни, и затова се включват и в най-различни диетични рецепти.
Закуска от овесени ядки - 1
1/2-2/3 кг овесени ядки заливаме с 1-1,5 л. вряла вода или вряло мляко, към което е прибавена щипка сол. След омекване заливаме с масло и поръсваме по желание със сирене.
Закуска от овесени ядки - 2
Ядките накисваме с вряла вода или мляко, подсладени с малко мед. Оставяме да престоят до омекване. Поръсваме със ситно смлени ядки по избор.
Закуска от овесени ядки с плодове
Заливаме 1/4 кг овесени ядки с вряла вода или вряло прясно мляко и оставяме да престои до омекване. След това прибавяме ситно нарязани пресни плодове по избор и 100 г смлени фъстъци. През зимата може да прибавим 200 г накиснати стафиди, 200 г накиснати сушени смокини (ако нямаме, накисваме същото количество сушени круши, ябълки или сливи) и 1 лъжица топъл мед, прибавяме 1 лъжица растително масло.
Качамак
1/2 кг пълнозърнесто царевично брашно, най-добре прясно смляно, заливаме с 1 л. вряла вода или водата от сварените в нея зеленчуци, щипка сол. Оставяме да престои до набъбване и омекване. При необходимост — заливаме втори път с вряла вода. Омекналият качамак поръсваме с масло и сирене или ситно нарязани пресни плодове.