Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Игри
Таро | Цветя
Речник Отзиви
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)




 Пими ®

  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Овесени ядки - Зърнени храни
Овесени ядки - Зърнени храни
Овесените ядки са известни в целия свят. Те съдържат 67 % въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества калций, магнезий, витамини от група В и лецитин, тоест вещества, важни за нервната система. При производството на овесени ядки не се засяга слоят под обвивката и затова в него са запазени алкалообразуващите вещества. Тъй като външната обвивка на овесените зърна не е премахната, са запазени и доста влакнести вещества, които стимулират дейността на червата. Според проф. Кьониг, 1 кг овесени ядки се равнява на 1,52 кг говеждо месо, на 2,89 кг телешко месо или на 5 л. мляко.

Поради всички тези причини овесените ядки са подходящи и за развиващия се организъм. Също така те са по-лесно смилаеми, отколкото другите зърнени храни, и затова се включват и в най-различни диетични рецепти.

 
Закуска от овесени ядки - 1

1/2-2/3 кг овесени ядки заливаме с 1-1,5 л. вряла вода или вряло мляко, към което е прибавена щипка сол. След омекване заливаме с масло и поръсваме по желание със сирене.

 
Закуска от овесени ядки - 2

Ядките накисваме с вряла вода или мляко, подсладени с малко мед. Оставяме да престоят до омекване. Поръсваме със ситно смлени ядки по избор.

 
Закуска от овесени ядки с плодове

Заливаме 1/4 кг овесени ядки с вряла вода или вряло прясно мляко и оставяме да престои до омекване. След това прибавяме ситно нарязани пресни плодове по избор и 100 г смлени фъстъци. През зимата може да прибавим 200 г накиснати стафиди, 200 г накиснати сушени смокини (ако нямаме, накисваме същото количество сушени круши, ябълки или сливи) и 1 лъжица топъл мед, прибавяме 1 лъжица растително масло.

 
Качамак

1/2 кг пълнозърнесто царевично брашно, най-добре прясно смляно, заливаме с 1 л. вряла вода или водата от сварените в нея зеленчуци, щипка сол. Оставяме да престои до набъбване и омекване. При необходимост — заливаме втори път с вряла вода. Омекналият качамак поръсваме с масло и сирене или ситно нарязани пресни плодове.

 
Форум » » » Рецепти за приготвяне на сурови ястия » Овесени ядки - Зърнени храни
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
Контакт         35.175.212.5           Четвъртък          28.03.2024, 18:19