1. Пастет (пюре)
1/2 кг извара, 30 г масло, малко сладка сметана, ким, червен пипер, ситно нарязани листа от цвекло или керевиз, 3-4 твърдо сварени яйца, сол и приготвяме крема.
Вземаме 250 г зърна (пшеница, ръж, просо, елда и др. по избор), смиламе ги или счукваме в хаванче на ситно. Поставяме брашното в порцеланов (глинен) съд или тенджера и заливаме с 0,5 л. вряла вода. Оставяме да омекне. Ако зърната омекват трудно, втори път заливаме с вряла вода. Смесваме получената каша с първоначалния крем. Поръсваме със зелени подправки.
2. Ечемичена каша
Ечемичена каша може да приготвим като смления ечемик залеем с вряла вода и оставим да набъбне и омекне. Поръсваме кашата със зелени подправки. Поливаме с масло.
Към тази каша можем да прибавим ситно нарязан лук и други зеленчуци.
3. Ечемичена каша със стафиди
200 г ечемичена каша, 100 г стафиди, 1/8 л. неподсладено пълномаслено мляко, маково семе.
Към ечемичената каша прибавяме предварително накиснатите стафиди и пълномасленото мляко. Преди ястието поднасяме салата от сурови плодове, а към ястието — мляко или компот.