При промяна на храненето пресните листни и коренови зеленчуци имат широка приложение, защото тъкмо те помагат по чуден начин за прочистването на кръвта от отпадните вещества при обмяната и за подновяване и възстановяване на клетките на тялото. При всички видове болести, особено при тези, които са предизвикани от излишък на пикочна киселина в кръвта, необходимо условие за лекуване дори и на хронични болести, наред с горещите бани, е обилното ядене на листни и коренови зеленчуци. Но понеже при преминаване към суровоядство много домакини са безпомощни и не знаят какво да приготвят от пресните и сурови зеленчуци, тук ще посочим накратко различните начини за приготвяне. ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАТНИТЕ ЛИСТА И КОРЕНИ При въвеждане на начинаещия в принципите на природосъобразното хранене е нужно да се дадат и някои упътвания за чистенето и приготвянето на салатните листа и корени. Всички корени, чиято кора има забележителен, съблазнителен вкус, като ряпа, пащърнак, целина и пр., трябва първо да сечистят, да се мият с четка и сушат, за да станат годни за употреба. Корени като морковите се остъргват лесно. Младите сладки картофи и артишокът само се изчистват и измиват, а старите се обелват. Картофите трябва винаги леко да се белят, защото под ципата им се намира едно неприятно етерично масло, което силно дразни мирисните нерви на повечето хора, като на по-чувствителните причинява главоболие. Ряпата и алабашът имат твърда дървесна кора и затова те също трябва да се белят. Вътрешните, запазени листа на зелевата глава не трябва да се мият. Листата на едрата латинка, младите липови и яворови листа са чисти, освен ако се берат от много ниски храсти. Салатите и салатовите зеленчуци, които са замърсени с пясък и пръст, трябва да се мият по няколко пъти, за да не остане прилепено нито едно зрънце пясък. Дръжките на младата главеста салата (марулята) не трябва се хвърлят, а трябва листата да се отделят и измиват едно по едно. Няма нищо по-неприятно при ядене на една салата от схрускването на някоя песъчинка. Салатните зеленчуци, които се режат и комбинират с ядки от черупчести плодове, трябва старателно да се изцедят от водата, в която са мити, защото в противен случай салатата добива воден блудкав вкус. Най-добрият начин за сушене на салатовите листа е следният: мокрите листа се нареждат едно по едно върху кърпа, завива се от единия край към другия и се натиска леко, за да може кърпата да попие почти всичката вода. Краставиците само се измиват. Доматите за салата не се белят. Тези упътвания са достатъчни за общи цели, а специални такива се дадени в отделните рецепти.
|
|
| |