46. Салата, пречистваща кръвта
С орехова мелничка се смилат 50 г нежно захарно цвекло, червено цвекло или ряпа, 50 г нежно зеле или алабаш и 50 г млади моркови, корени от целина или други ядливи корени. Прибавят се 100 г рабарберов сок, 50 г смлени фъстъци или други ядки. Ако се използват орехи, вкусът се подобрява с 25 г мед или масло. 47. Салата от летни тикви
100 г летни тикви или зеленчуков слез се смесват с 10 г смлени бадеми или фъстъци. Поднасят се, след като се подправят със 70 г рабарберов сок.
48. Доматен пудинг
Приготвят се 100 г нарязани домати, 25 г настъргани моркови или сладки картофи, 25 г смлени ядки, 25 г ситно нарязан магданоз и 50 г наситнен млад грах. Всичко се смесва на каша и се поднася.
49. Салата от домати и зеле
За тази салата са необходими 25 г нежно зеле или дръжки от целина, 25 г моркови, картофи, млада бакла или фасул, и 25 г мед или масло (или и двете). Продуктите се наситняват, смесват се добре и се поднасят.
50. Салата от латинка
50 г ситно нарязана латинка се смесва с 25 г смлени фъстъци. Отгоре се нарязват 100 г краставици и 50 г домати.
51. Салата от зеле, краставици и индивия
50 г нарязана индивия се смесва с 50 г наситнено зеле и 25 г смлени фъстъци. Отгоре се нарязват 100 г краставици и се прибавя 25 г мед. Отново се разбъркват и се поднасят.
52. Салата от киселец
Приготвят се 25 г листа и дръжки от киселец, 25 г листа от цикория или индивия, 25 г магданоз и 50 г фъстъци или пинии. Зеленчуците и подправките се нарязват ситно, а ядките те смилат. Смесват се добре и се поднасят.
53.Салата от бакла
Необходими са 25 г ситно нарязан широколистен киселец, 25 г надребнени подправки по избор (целина, магданоз, индивия с малко тамянка или чубрица), 50 г нарязана бакла и 50 г смлени фъстъци или пинии. Всичко се смесва добре с 25 г мед или масло и се поднася.
54. Бакла и тиква
Приготвят се 50 г нарязана млада бакла, 50 г настъргана или смляна твърда тиква, 25 г наситнен лук или магданоз и 50 г смлени фъстъци или пинии. Леко се смесват.
55. Салата от зелени домати и картофи
Приготвят се 45 г картофи, обелени, настъргани или смлени, . нарязани зелени домати, 15 г наситнена целина или магданоз, 50 г смлени фъстъци или 30 г други ядки. Всичко се смесва добре и се поднася. Ако вкусът трябва да се подобри, се прибавят 15 г мед или масло.
56. Магданоз и домати
50 г наситнен магданоз се смесва с 25 г смлени фъстъци или пинии. Добавят се 150 г нарязани домати. Украсява се с няколко ядливи цветя.
57. Салата от лук
Необходими са 30 г ситно нарязан лук, 60 г наситнени зелени или зрели домати или настъргани картофи, 30 г нарязан щавуняк или киселец и 50 г смлени фъстъци или пинии. Всичко се смесва и се бърка до получаването на каша, към която се прибавят 15 г масло.
Тази салата действа освежаващо и възбуждащо, лукът няма неприятна миризма.
58. Салата от целина и ситни домати
50 г нарязани листа и дръжки от целина се смесват с 25 г смлени пинии. Салатата се украсява със 100 г дребни домати, срязани наполовина, и се поднася.
59. Крем и зеле
Приготвят се 40 г обелени картофи, 60 г зеле и 25 г лук Всичко се поставя заедно в блюдото за сечене и се реже ситно. Прибавят се 50 г смлени фъстъци или други ядки, 1 чаена лъжичка кимионови семена и 100 г рабарберов сок или сок от краставици. Смесват се до получаването на каша. За приготвянето на този пудинг могат да се използват различни видове зеленчуци.
60. Корени и домати
Необходими са 50-70 г моркови или пащърнак, настъргани или нарязани ситно, 100 г надребнени зелени или узрели домати или млади краставици, 25 г наситнен магданоз или целина (листата) и 50 г смлени фъстъци или други ядки. Всичко се смесва добре и се поднася.
61. Смесена салата
Приготвят се 25 г ситно насечено зеле, 25 г картофи, нарязани или настъргани, 100 г надребнени домати, 50 г счукани или смлени ядки и 25 г мед или масло. Всичко се смесва добре и се поднася.
62. Салата от зелени домати
За салатата са необходими 100 г зелени домати, 20 г магданоз или целина, 40 г фъстъци, пинии или други ядки. Доматите и подправките се наситняват, а ядките се смилат. Ако се използват орехи, към салатата се прибавя 20 г мед или масло. Продуктите се смесват и се поднасят. Зелените домати съдържат полезни киселини.
63. Прочистваща, разхлабваща и облекчаваща салата – 1
100 г настъргани картофи се смесват с 50 г нарязан щавуняк или широколистен киселец и 75 г смлени фъстъци или пинии. Всичко се разбърква добре.
64. Прочистваща, разхлабваща и облекчаваща салата – 2
100 г картофи се настъргват и се смесват с 50 г ситно нарязани зеленчуци по избор — целина, магданоз, зеле, лук, домати или настъргани ряпа и моркови. Прибавят се 75 г смлени бадеми, фъстъци или пинии. Картофите и ядките се разбъркват добре.
Тези две салати, приготвени без масло, отстраняват стомашните и хранителните затруднения и лекуват всички стомашни и чревни болести при условие, че се избягват варените зърнени храни и въобще варените нишестени храни. Описаните облекчаващи салати не предизвикват ферментация, нито причиняват запек, а неутрализират стомашните киселини така, че стомахът става, тъй да се каже, сладък.
65. Прочистваща, разхлабваща и облекчаваща салата – 3
100 г картофи, обелени, нарязани и настъргани, се смесват 75 г смлени пинии или фъстъци и се поставят върху един лист от салата. Заливат се с 50 г рабарберов сок и салатата се поднася.
Това ястие облекчава и лекува всички бъбречни болести, ако не се яде никаква варена или печена нишестена храна.