66. Образец за зимна храна
Продукти: 50 г моркови или сладки картофи, пащърнак, ряпа, твърда тиква — настъргани, 15 г зеле — всички видове или индивия, мека тиква, артишок, картофи или друг надребнен пресен зеленчук, 25 г ситно нарязани листа от целина или магданоз и 50 г счукани или смлени ядки — кокосов орех, бадеми, фъстъци и др. Всичко се смесва леко и салатата се поднася. Салатите, приготвени с ядки от черупчести плодове, се подправят с 25 г масло или мед.
Добри комбинации са: смлени семена от кимион със зеле и около 10 г настърган хрян с тиква. 67. Салата от пащърнак
Необходими са 100 г настърган пащърнак или моркови, 25 г нарязано зеле, 25 г наситнен лук или целина и 50 г смлени фъстъци или пинии. Всичко се смесват добре и се прибавя 25 г масло.
68. Салата от тиква
25 г настъргани моркови или пащърнак се смесват с 50 г твърда тиква или картофи, смлени или настръгани. Към салатата се прибавят 25 г лук или смлени пинии.
Няколкото счукани ореха подобряват вкуса и подхождат добре на салатата.
69. Салата от хрян
50 г настъргани моркови, 50 г нарязана или настъргана целина и 15 г настърган хрян се смесват с 50 г счукани или смлени ядки и 25 г масло и салатата се поднася.
70. Картофена салата - 1
75 г картофи, обелени и нарязани или настъргани, 50 г счукани или смлени фъстъци и 20 г мед се смесват и се поръсват с малко нарязан магданоз или настърган хрян.
71. Картофена салата — 2
Необходими са 50 г картофи, обелени и ситно нарязани или настъргани, 40 г ситно нарязано зеле, 1 чаена лъжичка смлени кимионови семена и 20 г мед. Всичко се смесва и се поднасят по възможност бързо. Тази салата облекчава всички стомашни затруднения.
72. Картофена салата — З
75 г обелени и нарязани картофи се смесват с 25 г праз лук или някой вид ситно насечено зеле, прибавят се 25 г счукани или смлени фъстъци или други ядки и всичко се разбърква добре. Вкусът на салатата може да се подобри с 25 г мед или масло.
73. Настъргана салата
100 г сладки картофи или моркови, ряпа, пащърнак, твърда тиква (по избор) се настъргват и се разбъркват леко, но добре с 50 г смлени фъстъци или други ядки. За подобряване на вкуса се прибавят 25 г настъргани корени от целина, магданоз или нарязани лук или праз. Подходяща заливка за сала¬тата е и 25 г масло с орехи.
74. Зеленчуков пудинг
Приготвят се 50 г настъргани моркови, картофи или цвекло, 50 г наситнена целина или насечено зеле, 15 г настърган хрян и 50 г смлени фъстъци или други ядки. Всичко се смесва и се разбърква добре на пудинг, като за подобряване на вкуса се прибавят 25 г масло или мед.
75. Салата от зеле
100 г ситно нарязано зеле — какъвто и да е вид, се смесва с 20 г мед и се поръсва с 1/2 чаена лъжичка смлени кимионови семена.
76. Салата от тиква
100 г настъргана или смляна тиква се смесва с 50 г смлени или счукани орехи или други ядки. Прибавя се 25 г мед. Вкусът се подобрява, ако салатата се поръси с 25 г ситно нарязани целина, праз или магданоз.