77. Салата от зеле и грах
50 г зелен грах (сух) се накисва във вода за една нощ или докато омекне (може и предварително да се смели). Смесва се със 75 г нарязано зеле и 50 г смлени ядки и ястието се поднася. Ако се използват орехи, салатата може да се подправи с 25 г мед и масло. 78. Салата от леща
50 г леща се накисва за една нощ, измива се и се изсушава с кърпа. Смесва се добре с 50 г счукани или смлени ядки и 2 г мед.
79. Леща в мед
50 г леща, приготвена по гореописания начин, се смесва добре с 25 г мед и веднага се поднася, понеже иначе салатата се втвърдява.
80. Салата то леща
Необходими са 50 г леща, приготвена по гореописания начин, 75 г ситно нарязана салата, 15 г надребнени подправки и 25 г мед. Медът се смесва добре със салатата.
81. Кисела леща и ядки
50 г кисела леща се смесва добре с 50 г счукани или смлени ядки и 50 г мед, след което се поднася.
82. Салата от легуминозни (бобови) и дюли
Желаното количество грах, бакла, фасул, леща и пр. се накисва във вода една нощ или 6-9 часа. Фасулът и баклата се олющват и се изсушават. Вземат се 100 г легуминозни бобови — младите да се предпочитат направо от градината), 200 г дюли или настъргани стипчиви ябълки, смесват се с 50 г мед или масло и ястието се поднася. Вкусът на тази салата зависи от меда.
83. Цветно зеле и салата от грах
Приготвят се 50 г нарязано цветно или главесто зеле, 50 г накиснат или смлян зелен грах, 15 г целина или магданоз ситно настъргани или нарязани, 25 г мед или масло, или и двете в съответна смес. Маслото и медът се смесват добре със салатата и се поднася.
84. Сладка царевица с масло от ядки
Поставя се в чиния един добре изглеждащ, добре измит 120-150 г тежък млад кочан. Непосредствено до него се сервира малка чинийка с 50 г хряново или боровинково масло (вж. „Масла от ядки”).
85. Проста салата от сладка царевица
Приготвят се 100 г сладка или бяла царевица (с остър нож се изваждат зърната от кочана, като се внимава всички зародиши на зърната да излязат от влагалищата), 50 г настърган кокосов орех или смлени фъстъци, пинии или други ядки. Всичко се смесва и се поднася. С ореховите ядки вървят добре 25 г мед или масло. Не оставяйте царевичните зърна да престояват дълго с меда или с маслото, защото стават твърди.
86. Сладка царевица и домати
Смесват се леко 50 г сладка царевица, изронена от кочана, 50 г счукани фъстъци или други ядки и 100-150 г нарязани домати. Салатата се украсява и поднася.
87. Салата от домати и пипер
Необходими са 100 г домати, 50 г сладки чушки и 40 г фъстъци. Зеленчуците се нарязват, а фъстъците се смилат. Объркват се леко и се поднасят.
88. Салата от бамя
15 г бамя, нарязана или накълцана, се смесва добре с 15 г наситнени магданоз или целина и 50 г смлени пинии или бадеми. Салатата се украсява отгоре с 60 г домати, нарязани на резенчета, и се поднася.
Тази салата помага на чревния канал да изхвърли фекалиите и другите отрови. Тя стимулира дейността на лимфатичните жлези и черния дроб и с голям успех се употребява при всички възпаления на слизестите ципи.
89. Салата от пълнени пиперки
Прави се смес от 100 г настъргани сладки картофи, 30 г наситнени целина, магданоз или киселец и 75 г смлени фъстъци или пинии. Вземат се 150 г големи сладки пиперки, дръжките и семките им се отстраняват и кухината се запълва с готовата смес. Пиперките се затварят отново с отстранените „капачета” с дръжки и се поднасят.
Ако пиперките са дълги и тесни, могат да се разрежат на половинки, в които се сипва пълнежът.