1. Ядкови карамели
Необходими са 120 г фъстъци или бадеми, или други ядки по избор, счукани или смлени, и 120 г наситнени сушени плодове — фурми, смокини, стафиди и т.н. Плодовете и ядките се смесват в блюдото за сечене, нарязват се на ситно и се прекарват през мелачката. Трябва да се внимава машината да е така нагласена, че да не извлича маслото от ядките (ако сместа е увредена от машината, се забелязват маслени капки). Тестената маса се разстила върху дървена дъска и се разточва кора с дебелина два сантиметра. Нарязва се на квадрати или правоъгълни форми като карамели. Парчетата се увиват във восъчна хартия, за да се съхранят по-дълго. Тестото може да се пресова и в малки форми. 2. Зърнени карамели
Приготвят се 120 г ориз или сладка царевица, олющен овес, пшеница, смлени на грубо брашно, или зърнен квакер и 120 г фурми, смокини, сушени круши, стафиди или сливи, нарязани в част от брашното. Прибавя се останалото брашно и се смила два пъти. Тестото се поставя върху покрита с восъчна хартия дървена дъска, точи се и се нарязва, както е описано по-горе. Парчетата се обвиват във восъчна хартия и се оставят на сухо място. Те могат да траят дълго и при това вкусът им постоянно се подобрява. Ако се нарежат на парчета, дълги 5 см, могат да се опаковат в пакетчета и да се запазят в кутийки. Ако ще се консумират веднага, тестото се оформя в малки форми. За промяна на вкуса на всеки половин кг от избраното зърно преди меленето се прибавят 10 г анасонови семена или т.нар. подправки. Може да се употребяват и сушени подправки и семена.
Това тесто е много подходящо и за получаване на банични кори.
3. Карамел от ядки зърна
Необходими са 60 г грубо брашно по избор, 60 г счукани фъстъци, бадеми или други ядки по избор и 120 г сушени плодове по избор, нарязани в част от брашното. Продуктите се смесват и преработват по гореописания начин.