1. Лимонена майонеза
15 г пинии или фъстъци, много ситно или два пъти премлени, се смесват и разбъркват с 30 г лимонов сок. Сместа се оставя да престои 15 минути или по-дълго, към нея се при¬бавя 15 г масло от ядки или маслини и се разбива на крем. Вкусът на този крем може да се променя чрез прибавка на смлени кимионови, анасонови, синапови и други семена. 2. Медено-кремов сос
15 г много ситно смлени фъстъци се смесват и разбиват с 50 г лимонов сок. Оставя се да престои 15 минути, прибавят се 15 г мед и сместа се разбива на крем.
3. Медено-лимонен сос
Разбиват се 30 г лимонов сок и 15 г мед. Ако сместа е много кисела, се прибавя 15 г маслиново или ядково масло.
4. Ябълков сос
60 г ябълков сос от кисели или сладки ябълки, получен с помощта на преса за сок, е един освежителен, вкусен сос, подходящ както за зеленчукови, така и за овощни салати. Особено през зимата, ако няма рабарберов сок, той придава на зеленчуковите салати приятен вкус.
5. Меден или маслен сос
15 г мед или масло е всичко, което е нужно, за да се направят вкусни пресните салати.
6. Рабарберов-кремов сос
30 г смлени фъстъци или пинии се смесват и се разбиват заедно с 60 г рабарберов сок. Сосът се оставя да престои 15 минути. Употребява се само за зеленчукови салати. Към него могат да се прибавят 10 г ситно нарязани подправки.
7. Доматен сос
60 г домати, обелени и нарязани с остър нож и 15 г смлени пинии или фъстъци се разбиват и разбъркват заедно. Сосът може да се подобрява и разнообразява чрез различни подправки — 10 г ситно нарязани магданоз или целина и, по желание, 10 г масло от маслини или ядки.
8. Сос от краставици
Този сос се приготвя по същия начин както предходния, но вместо домати се използват 60 г настъргани краставици.