Дадените указания в следното упътване са за приготвянето на масло и сирене от ядки. Тези специалитети могат да се използват за мазане върху плодови, зеленчукови или върху СЯБ — хлебови резенки или питки. 1. Хряново масло
60 г смлени фъстъци и 60 г настърган хрян се смесват и раз-биват. Маслото се оставя да престои 5 минути или по-дълго, след което се разбива с 60 г рабарберов сос или 30 г кисели ябълки.
2. Плодово масло
Смесват се и се разбъркват 60 г лимонов сок, кисели ябълки (настъргани или като сок) или други стипчиви плодове, например дюли, с 60 г смлени пинии или фъстъци. Могат да се нарежат и прибавят 30 г стафиди, смокини или фурми.
3. Масло от корени на целина
Подправката се приготвя както хряновото масло с настъргани корени от целина или магданоз.
4. Масло от лимон и ядки
Смесват се и се разбъркват заедно 60 г лимонов сок, 70 г смлени фъстъци или пинии, 1 чаена лъжичка смлени синапови семена и 1 чаена лъжичка смлени кимионови семена. Оставя се да престои половин час и се разбива с 60 г маслинено масло.
5. Масло от лук
За маслото се настъргват 50 г лук, прибавят се 60 г рабарберов сок, сок от зелени домати или кисели ябълки и 60 г смлени фъстъци. Киселите течности могат да се изоставят. Ако са много остри, е добре да се смекчат с 30 г масло.
6. Масло от зелена сладка царевица
Приготвя се 120 г сладка царевица. Използва се гърба на ножа, за да се изкарат житните зародиши, след което зърната се настъргват. Към това масло се прибавят 60 г много ситно смлени пинии и всичко се разбива добре.
7. Просто лимонено сирене
Смесват се и се разбъркват 60 г лимонов сок, 120 г смлени фъстъци и 60 г пинии. Това сирене е много сладко. 180 г фъстъци, без пиниите, дават малко, но твърдо тъмно сирене, докато с пинии сиренето става меко. Двете сирена могат да се смесят, при което дават добър продукт.
8. Просто сирене от хрян
60 г фъстъци се смесват и разбъркват с 60 г настърган хрян. Вкусът на това сирене е остър и то е особено подходящо за намазване на резенчета от корени, пащърнак и тиква.
9. Просто сирене от целина
Смесват се и се разбъркват 60 г смлени фъстъци със 120 г настъргани корени от целина или магданоз. Сиренето е сладко и освежаващо.