Продукти
* 1 ч.ч. кус-кус или булгур * сол * 2 бр. домати * 1 бр. краставица * 2 с.л. магданоз * 1-2 скилидки чесън * маслини * сока на един лимон * черен пипер по желание * зехтин
Приготвяне
Кус-куса се залива с 1 ч.ч. вряща посолена вода (ако е булгур се ползват 2 ч.ч. вода), захлупва се и се оставя 5 минути да поеме. Ако се ползва булгур, се сипва във вряща посолена вода 1 към 2, оставя се да ври 5 минути, слага се настрана, докато поеме. Разстила се в широка чиния да изстива. Доматите и краставиците се нарязват на кубчета, чесъна се пасира и добавя към тях. Слагат се магданоза и маслините, лимоновият сок и зехтина. След като изстине кус-куса, се прибавя към тях. Обърква се добре. Украсява се по желание.
В Сирия и Египет в Табуле се слага толкова много ситно смлян магданоз, че салатата е зелена. В Магреб (Алжир, Тунис, Мароко) е с по-малко магданоз.
|
|
| |