Независимо доколко сме заинтересовани дали се храним здравословно, повечето от нас със сигурност са наясно, че белият пшеничен хляб без много добавки е по-полезен от преработения пълен с комплексни въглехидрати. Ново проучване вкарва нов играч в тази игра – ръжения хляб. Учени от Lund University Faculty of Engineering в Швеция откриват, че хлябът направен то бяло ръжено брашно, който включва вътрешната част от ръженото зърно, предлага повече ползи за организма и осигурява по-добър контрол на кръвната захар, в сравнение с пшеничения хляб или житните трици. Тези нови данни могат да имат голямо значение за хората застрашени от инсулинова резистентност и диабет тип 2, но и за хората опитващи се да отслабнат и да намалят пристъпите на глад. Хлябът съдържащ ръжени зърна е най-полезен що се отнася до набавянето на минерали и витамини, фибри и антиоксиданти. Освен това регулира апетита и засища. За съжаление производство на този тип хляб не е масова практика. Един от вариантите е да го печете у дома или да го търсите в специалните диетични магазини.
|
|
| |