Храната може да се определи като токсична ако съдържа вещества като пестициди, тежки метали или диоксини. За съжаление храната, която консумираме е много по-токсична отколкото си мислим. Дори и органичните, на пръв поглед полезни храни, могат да са пълни с тежки метали, което може да ни докара сериозни здравословни проблеми. Храната може да се нарече токсична също така ако е прекалено трудна за смилане. Един от основните виновници за това са житните продукти. Повечето хора смилат трудно житните продукти, защото зърнените култури години наред са били обработвани, за да станат по-устойчиви на пестициди. Поради тази причина могат да предизвикат храносмилателни проблеми при много хора. Пакетираните храни съдържащи множество консерванти също са токсични. За това е добре да се фокусираме върху пълнозърнестите храни, за да са предпазим от здравословни проблеми. Токсичните храни могат да предизвикат цяла серия здравословни проблеми от храносмилателни до рак. Токсините се акумулират в нашите органи и ако не направим нещо, за да ги изхвърлим от организма си (като редовна детоксикация например), те могат да нанесат сериозни вреди. Това е вярно най-вече за тежките метали като живака, намиращ се в рибата. Живакът е изключително вреден за бъбреците, мозъка и нервната система и може да предизвика заболявания като Алцхаймер и сърдечни заболявания. Диокисините могат да ни докарат проблеми с черния дроб и автоимунни заболявания. Някой от най-токсичните храни са захарта, кофеина, житните продукти, рибата и млечните продукти.
|
|
| |