Хората, които редовно се хранят с чипс и други продукти от т.нар. фаст фуд, значително увеличават вероятността от поява на рак, а при жените - особено рак на шийката на матката и яйчниците, твърдят холандски учени, цитирани от ВВС. Според тях пържените картофи, крекерите и бисквитите са на първите места в списъка на продуктите, повишаващи вероятността от развитието на ракови заболявания.
Учените от университета в Маастрихт са изследвали диетата на 120 хиляди души и са открили причинно-следствена връзка между употребата на продукти, съдържащи акриламид, и развитието на рака.
Акриламидът е химикал, който се образува в някои продукти в процеса на тяхната термична обработка и притежава канцерогенни свойства.
Резултатите от изследването показват, че например при жените, които всеки ден приемат по 40 мг акриламид, рискът от рак на шийката на матката или яйчниците е 2 пъти по-голям.
За пример - 40 мг акриламид се съдържат в половин пакет бисквити или чипс.(а)