Раците са известни с готварските си умения и се гордеят с прекрасно сервираните храни. Тази му черта е високо ценена от приятелите и членовете на семейството. Проблемът е в това, че Ракът с удоволствие яде приготвената от него храна. Сладкарските произведения представляват непреодолима съблазън за него. Трябва да контролира тенденцията към преяждане, която се усилва в периодите на умствено напрежение или емоционална възбуда. Стомахът и червата са най-слабото място в неговото тяло. Необходимо е да избягва захарта, тестените произведения, мазнините. Голяма част от Раците натрупват излишно тегло още в детска възраст. Това предразполага към дисбаланс в метаболизма и води до отоци.
Основната храна трябва да се състои от протеини и морски продукти, които осигуряват достатъчно йод. Освен това са необходими, плодове и зеленчуци.
Минералната сол на Рака е калциев флорид. Липсата на тази сол може да причини варикозно разширени вени, отслабване на мускулите, разрушаване на зъбите и отслабване на зрението. Най-добрите източници на калциев флорид са: мляко, сирене, извара, кисело млеко, зеле, лук, тиква, кайсии, портокали, жълтъка на яйцата, стафиди и ръжен хляб.
Традиционните растения на този знак са: градински чай, розмарин, тученица, бял мак.